Avrupa’da yılbaşı ruhunu yaşamak için seyahat etmeyi çok istiyordum. Uzaktan heyecanla izlediğim o ışıltılı manzaranın içinde olmak için 2022 Aralık ayında Alsace bölgesi odaklı bir seyahat planladım. Bu seyahat Basel’de başlayıp, Alsace köylerini, Strazburg ve Zürih’i de kapsayan 5 gece 6 günlük bir tatile dönüştü. Genel hatlarıyla çizdiğimiz rotayı şöyle bir uzaktan görmek fena olmaz diye düşünerek “chritsmas in europe” haritası da hazırlamıştım. Hemen aşağıda.
Bu haritada gördüğünüz şehir ve köylerin neredeyse tamamı rotaya dahil oldu. Vakit kısa, durak çok olunca biraz hızlı geçti günler ama çok tadında bir tatil de oldu bence. Bu odağı yılbaşı marketleri olan bir seyahat olduğu için bu konseptte düşünmenizi öneririm. Yani bir sürü yeme içme mekanı gezmenin yeri christmas market alanları gezmek aldı gibi düşünebilirsiniz. Herhangi bir dönemde geliyor olsam mutlaka farklı eklemelerim de olurdu çünkü, yanlış yönlenmenizi istemem. Yine de herhangi bir dönemde gelirseniz birçok yeme içme ve tarihi mekanı gözden kaçırmanızı istemediğimden her uğradığım şehir için öne çıkan mekanları işaretlediğim haritamı da yaptım. Şehirlere özel rotalarda hepsine erişme imkanınız olacak tabii ki <3 Şimdi rotaya hazırlık için birkaç ön bilgi paylaşacağım. Sonra rotadaki her şehir için ayrı ayrı yazılara yönlenerek detaylı gezi rehberlerime erişeceksiniz. Hadi başlayalım!
ALSACE (ALSAS) BÖLGESİ NEREDE?
Kasım ayının sonunda başlayan yeni yıl ruhuyla adından sıkça söz edilen Alsace Fransa’nın 26 bölgesinden biri esasında. Alsace Bölgesi’nin başkenti Avrupa’nın da başkenti olarak görülen Strazburg’dur. Almanya ve İsviçre’ye komşu olan Alsace Bölgesi, Fransa’nın doğu sınırında yer alıp, Yukarı Ren Nehri’nin de batı kıyısında yer alır.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla çeşitliliğin etkilerini de görebileceğiniz Alsace Kutsal Roma İmparatorluğu’nun da önemli bir parçasıydı. Tarih kitaplarından hatırlar mısınız bilmem Alsas, Lorraine bölgesiyle birlikte anılırdı. Alsas-Loren boyunca. İşte 9.yüzyıldan beri bu iki bölgenin Almanya ve Fransa arasında deyim yerindeyse sürekli el değiştirmesiyle birlikte bölgede iki ülkenin de yansımaları bulunuyor. Zaten halihazırda birbirine komşu olan iki ülkenin birbiriyle en çok iç içe geçtiği bölgelerdendir belki de. Romalılar, Avusturyalılar, Alman İmparatorluğu derken günümüzde artık Fransa’nın bir parçası.
Tarihi öneminin yanı sıra Alsace önemli bir tarım bölgesidir. Özellikle de bağcılık açısından zengin topraklara sahip olmasıyla birlikte şarapçılık alanında da önemli bir yer edinmiştir. İkonik turistik güzergahı haline gelen Alsace Şarap Rotası da bölgede yeni yıl dönemi kadar büyük önerme sahiptir. Üzüm bağları, geleneksel köyleri, tarihi kaleleriyle birlikte bisiklet rotasıyla da birleşen şarap rotası da özellikle bahar dönemleri için düşünülesi. Muhteşem manzaralar eşliğinde geçen yolculuklara bölgenin meşhur şarapları ve peynirlerini deneyerek molalar vermek eminim harika bir deneyim olacaktır. Bu da aklımızın bir köşesinde kalsın, belki bir gün böyle bir rota için de ziyaret ederiz neden olmasın <3
ALSACE BÖLGESİ’NE NASIL GİDİLİR? HANGİ HAVALİMANI TERCİH EDİLMELİ?
Alsace bölgesine gitmek için öncelikle İstanbul’dan 3 saat süren bir uçak yolculuğu yapmanız gerekiyor. Alsace rotası için uçak yolculuğunuzun varış noktası ise EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg olmalı. Bu havalimanı, 3 ayrı ülkeye çıkışı olan tek havalimanı. Peki bu ne demek? EuroAirport’a iniş yaptığınızda vize kontrolünde karşınızda Almanya, Fransa ve İsviçre polis kontrol birimleri olacak. Burada vizenizi aldığınız ülkenin polisi aracılığıyla vize kontrolünden geçtikten sonra havalimanının içinde farklı kat ve yönlerdeki çıkışlardan gitmek istediğiniz ülkeyi seçebilirsiniz. Hangi yönden çıkarsanız o ülkedesiniz artık. Çünkü bu havalimanı öyle bir noktada konumlanmış ki bu 3 ülkenin tam sınırında.
Direkt olarak Alsace’ın en popüleri Colmar’a gitmek istiyorsanız Mulhouse çıkışından, eğer rotanızı Almanya’dan başlatmak istiyorsanız Freiburg’dan ve İsviçre’yle başlayan bir tatil planınız varsa da Basel yönünden çıkış yapmalısınız.
ALSACE BÖLGESİ İÇİN VİZE GEREKLİ Mİ?
Alsace Bölgesi, Fransa’da bulunduğundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizler için bölgeye girişte Schengen vizesi bulunması şartı yer alıyor. Alsace’a gitmek için varış noktasının EuroAirport olması vize açısından da müthiş bir fırsat. Bu üç ülkenin herhangi birine vize almak için başvurabilirsiniz. O dönemin vize koşulları, sizin daha önceki vize geçmişleriniz gibi kriterlere göre Almanya, Fransa ve İsviçre’yi başvuru için değerlendirebilirsiniz. Olası bir vize reddi durumunda vaktiniz varsa farklı ülkeden başvuruyu yineleme şansı da müthiş iyi fırsat elbette. Dikkat etmeniz gereken tek şey vize kontrolünde vizenizi aldığınız ülkenin polislerine doğru yönelmek 🙂
Akıllardaki diğer soruya da cevap vereyim, vizenizi aldığınız ülkeden ilk giriş için vize damgasını aldıktan sonra havalimanında istediğiniz çıkıştan çıkabilir, istediğiniz ülkeye doğru yol alabilirsiniz. Biz bu seyahat için Almanya ve Fransa vize başvuru randevuları dolu olduğundan İsviçre’den başvuru yaptık ve uzun dönemli vize alabildik. Tam bu noktada detaylı bilgiyi şu reels açıklamasında bulabileceğinizi hatırlatmam iyi olacaktır.
ALSACE ROTASINDA ULAŞIM İÇİN ARAÇ GEREKLİ Mİ?
Alsace rotası boyunca tren ve otobüs ile ulaşım mümkün olsa da kısıtlı zamanlar söz konusu olduğunda seyahati daha rahat hale getirmek için araç kiralamayı mantıklı bulup öneriyorum. Özellikle ciddi anlamda soğuk olan Aralık ayında bu seyahati gerçekleştirdiğinizi de göz önüne aldığınızda araç kiralama lüksten öte ihtiyaç kategorisine giriyor diyebilirim.
Burada eğer araç kiralayacaksanız havalimanından araç kiralama yapmanızı öneririm. En önemlisi de asla geldiğiniz güne bırakmayın bunu. Biz Yolcu360 üzerinden araç kiralama yaptık. Hatta çok geçe kaldık gibi düşünüyorduk ama Black Friday indirimiyle beklediğimizden iyi bir fiyata kiralamış olduk. Biz hem İsviçre hem de Fransa’yı araçla gezeceğimiz için ülkeler arası geçiş için gerekli olan “pass”i de ekledik. Burada araç kiralama sürecinizi müthiş rahatlatacak 2 önemli detay paylaşacağım. Biz maalesef yaşayarak tecrübe ettik ama siz önceden bilmiş olacaksınız neyse ki <3
Biz aracı Fransa tarafından kiralamıştık. İsviçre’ye de geçeceğimiz için birden fazla ülkeye giriş çıkış imkanı veren bir geçiş kartı da almamız gerekti. Eğer İsviçre’den kiralamış olsaydık bu karta ihtiyacımız yoktu çünkü Fransa böyle bir belge istemiyor 😀 İkinci önemli konu da araç lastiğiyle ilgili. İsviçre’nin tüm araçlarında kış lastiği bulunuyor ve kış lastiği bulunmasını da zorunlu kılıyor. Fakat Fransa’dan kiralanan araçlarda kış lastiği bulunmuyor. Eğer İsviçre’ye geçecekseniz Fransa’dan kış lastiği olan bir araç kiralamanız gerekiyor. Resmen İsviçre tüm kurallara uyan, düzgün işleyen imajıyla daha ilk dakikadan bizi şoke ediyor mu, ediyor valla hahaah. Fransa ise tam bir Avrupa şehri ama bize benzeyen cinsten 🙂 Yani zaten İsviçre Fransa’nın istediğinden çok daha fazlasına sahip araçlarıyla size bunların hiçbirini düşünme ihtiyacı vermiyor. Dolayısıyla kiraladığınız bölgeye dikkat ederek ilerlemenizi öneririm. Tabii tek bir ülkede bulunacaksanız bunların hiçbirini düşünmenize gerek yok.
Bu noktada araç park etme konusunda da birkaç bilgi paylaşacağım. Basel’de mavi park alanlarında 19.00-08.00 saatleri arasında ücretsiz park edebilirsiniz. Colmar ve köylerini gezerken hiçbir sorun yaşamadan köy girişlerindeki ücretsiz alanlar ve yol kenarlarında aracınızı park edebilirsiniz. Strazburg ve Zürih bu konuda biraz daha kısıtlayıcı olduğundan burada direkt park ettiğimiz lokasyonların konumlarını sizinle paylaşacağım. Strazburg için bu noktaya, Zürih için de bu noktaya park edebilirsiniz. Strazburg konumu ücretsiz, Zürih ise ücretli bir park alanı. Zürih’de çoğu park alanı yaşayanlar için ayrıldığından ücretli dahi olsa makul bir nokta bulmak oldukça zor, o yüzden gittiğinizde bu lokasyonun değerini bence daha iyi anlayacaksınız 🙂
ALSACE ROTASINDA TOPLU TAŞIMA İLE ULAŞIM MÜMKÜN MÜ?
Araç kiralamak yerine toplu taşıma seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Bölgesel ekspres tren sisteminin (TER) hizmet verdiği 14 demiryolu hattı ve 161 istasyonla Alsace, oldukça yoğun bir demiryolu sistemine sahip aslında. Tren tarifeleriyle senkronize çalışan otobüsler, şehirlere ve köylere de bağlantı sağlıyor. Basel, Mulhouse ve Strasbourg arasında çalışan yüksek hızlı tren (TGV) de yine seyahat sürenizi kısaltacağından daha iyi bir planlama yapma imkanı sunacaktır.
Gitmek istediğiniz güzergaha göre en iyi ulaşım seçeneğini sunarak bölgedeki trenlerle ilgili bilgi almanızı sağlayacak Fluo üzerinden seyahatini planlayabilirsiniz. Google Maps de özellikle Avrupa’da ulaşım konusunda çok doğru çalışan bir sisteme sahip. Gideceğiniz noktayı işaretleyerek size sunduğu ulaşım imkanlarını değerlendirebilirsiniz. Belirtilen saatlere oldukça uyan bir ulaşım sistemleri olduğunu da hatırlatmak isterim, zaman planlarına uyduğunuzdan emin olun. Alsace rotası üzerinde Mulhouse, Colmar ve Strazburg hatta Basel ve Zürih rotasını tren sistemiyle planlayabilirsiniz. Colmar’ın çevresindeki köyler için ise Noel Pazarı dönemlerinde ücretsiz hizmet veren shuttle’ları kullanabilirsiniz. Sadece hafta sonları ve belirli saatlerde olduğu için Colmar köylerini gezmek için hafta sonlarını tercih etmeniz gerekir.
Alsace bölgesinde toplu taşıma kullanacaklar için sunulan 2 bilet türü bulunuyor. Bunlar tam da böyle seyahatler için planlanmış.
1.Seçenek: ALSA + 24H: 1 kişi için 24 saat boyunca tren, tramvay ve otobüsler dahil olmak üzere tüm ulaşım seçeneklerinde kullanım imkanı sunan bu bilet haftanın her günü kullanılabilir.
2.Seçenek: ALSA+ GROUPE JOURNÉE: Grup seyahatler için planlanan bu ulaşım seçeneği en az 2 en fazla 5 kişilik gruplar için kullanıma uygun. Bu biletler sadece hafta sonu geçerli.
Güncel bilgiye ulaşmanız için buradaki linke tıklayarak resmi web sitesine erişebilirsiniz.
Alsace köylerine ulaşmak için ise Noel servislerini kullanabilirsiniz. Eguisheim’e pazartesiden perşembeye kadar, Turckheim, Kaysersberg, Riquewihr ve Ribeauvillé köylerine ise sadece hafta sonları seferleri bulunan Noel servisleriyle ulaşabilirsiniz. Seyahat çizelgesine dair detaylar için buradaki linke tıklayabilirsiniz. Böylece güncel saatleri takip ederek seyahatinizi planlayabilirsiniz.
ALSACE ROTASI İÇİN EN İYİ KONAKLAMA NEREDE OLMALI?
Alsace rotasında konaklama seçenekleri çok fazla olsa da turist yoğunluğuyla birlikte seçenekler hızla tükeniyor. Yeni yıl ruhunu tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız Colmar merkezindeki konaklama seçeneklerine bakabilirsiniz. Benim önerim ise daha büyük şehir merkezlerine yönelmeniz olacaktır.
Basel, Strazburg ve Mulhouse bu rotada değerlendirmenizi önereceğim konaklama noktaları. Colmar’dan Mulhouse araçla 35, Basel 45 ve Strazburg 55 dakika mesafededir. Biz Basel ve Zürih’i de rotamıza eklemek istediğimiz için konaklamayı Basel’de bu otelde yapmayı tercih ettik. Tamamen Fransa’da olacağınız bir plan için eğer daha hareketli ve kalabalık bir şehir merkezinde konaklamak isterseniz Strazburg, daha küçük ve sakin bir şehir merkezinde kalmak isterseniz de Mulhouse’u değerlendirmenizi öneririm. Otel seçenekleri için booking, ev konaklamaları için de airbnb’yi inceleyebilirsiniz. Burada içinize sinen konaklamalar da seyahatinize yön verebilir. Eğer kararsızsanız konaklamaya bakarak plan yapmak da iyi bir yöntem olacaktır.
ALSACE ROTASI İÇİN KAÇ GÜN GEREKLİ?
Alsace rotasında gezmeyi planladığınız şehir ve köylere göre kaç gün gerekli sorusunun cevabını verebilirim. Colmar ve etrafındaki köyleri gezmek için 2 günün yeterli olduğunu düşünüyorum. Strazburg, Basel ve Zürih gibi büyük şehirlere de mutlaka 1’er gün ayırmalısınız. Mulhouse nispeten küçük bir şehir olduğu için rota üzerinde bir geçiş durağı yapabilir, burayı da programa uygun şekilde görebilirsiniz.
Biz Alsace rotası için 5 gece konaklamalı bir seyahat planı yaptık.
GÜN GÜN ALSACE ROTASI PLANI
Böylece seyahatimiz yaklaşık 5.5 gün sürdü diyebilirim. Bu seyahat boyunca uyguladığımız rotada gün gün gezdiğimiz şehir ve köyleri özetleyeceğim. Detaylı bilgileri ise ilgili günün rehberlerinde bulabilirsiniz.
1.Gün: Basel’e Varış ve şehri keşfetme: Basel, İsviçre’nin en büyük üçüncü şehri olduğu burayı geçiş noktası yapmak istemedim. Eski şehir merkezindeki tarihi yapıları, kilise ve şehre yayılmış yaklaşık 40 müzesi ile sanat ve tarihin güzel bir yansıması olan Basel’i keşfetmekle geçti günümüz. Yılbaşı pazarları da bu tarihi dokuyla birleşince ilk andan itibaren oldukça etkileyiciydi. Noel Pazarlarıyla ilgili birçok detayın da olduğu Basel Gezi Rehberi’nde tüm detayları bulabilirsiniz.
2.Gün: Colmar’ın etrafındaki Alsace köylerini keşfetme: Eguisheim, Ribeauville, Riquewihr ve Kaysersberg köylerini gezdiğimiz dolu dolu bir gündü. Bugünü hafta sonuna denk getirmeniz önemli. Çünkü köylerden bazıları sadece hafta sonu, hatta bazıları belirli hafta sonları noel pazarlarını kuruyor. O günleri tercih etmenizi öneririm. Hepsi oldukça küçük olmasına rağmen her köşesini uzun uzun izlemek isteyerek gezdim. Colmar Gezi Rehberi’nde tüm detayları bulabilirsiniz.
3.Gün: Colmar’ı keşfetme: Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bir parçası kabul edilen Alsace Bölgesi’nin en popüleri Colmar şüphesiz rotada en heyecanlandığım yerdi. Yılbaşı ruhuyla birlikte masalsı bir hal alan Colmar’ın rotanızda olmaması zaten mümkün değil desem yanılmam sanırım. Colmar Gezi Rehberi’nde tüm detayları bulabilirsiniz.
4.Gün: Strazburg şehir merkezini keşfetme: Noel’in başkenti olarak anılmasının yanında hem Alsace bölgesinin başkenti hem de AB’nin fiili başkentlerinden Strazburg’u gezmeden dönmek istemedim. Üstelik burası Fransa’nın nüfusa göre en büyük yedinci kenti. Yani bayağı büyük bir şehir olduğundan sadece önemli noktaları ve noel pazarlarını gezerek buranın tadını çıkarmanızı öneririm. Tüm şehre yayılan noel pazarlarıyla her yer ışıl ışıl ve oldukça etkileyiciydi. Strazburg Gezi Rehberi’nde tüm detayları bulabilirsiniz.
5. Gün: Zürih şehir merkezini keşfetme: Zürih, İsviçre’yi de aşıp dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkelerinden olmuş bir şehir. Zaten adım attığınız anda bile zirvede olduğunuzu anlayacağınızı söyleyebilirim. Yine burada da merkezdeki önemli noktalar ve noel pazarlarını ziyaret ettiğimiz bir gün geçirdik. Detayları Zürih Gezi Rehberi’nde bulabilirsiniz.
6.Gün: Basel’de son keşifler: Basel’de sabah yürüyüşü yaparak şehri sessizken keşfettiğimiz, ve bu haliyle de çok sevdiğimiz birkaç saat aslında. Şehrin tadı damağımızda kalarak, son kahvelerimizi içip dönüş yoluna geçtiğimiz gün de diyebiliriz. Basel Gezi Rehberi’nde tüm detayların olduğunu hatırlatırım.
Seyahatinize dahil ettiğiniz şehirlerin detaylı rehberlerini inceleyerek tüm bilgilere erişebilirsiniz. Rotanıza hangilerini seçerseniz seçin ışıl ışıl ve büyüleyici bir rotanın sizi beklediğine emin olabilirsiniz. Görmeniz için sabırsızlanmaya başlayabilirsiniz!